Pulpeciki z łososia w pomidorach

Pulpeciki z łososia w pomidorach

Pulpeciki z łososia w pomidorach zamiast zwykłych tradycyjnych pulpetów zasmakują nie tylko fanom mięsa. Kotleciki z łososia polecam podawać z sosem z pomidorów. Smakują również bez dodatków, jako przekąska na podwieczorek. Smacznego!

Pulpeciki z łososia w pomidorach

Pulpeciki z łososia w pomidorach

Składniki:

  • makaron spaghetti Malma
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

Pulpeciki z łososia:

  • 400 g łososia
  • 1 szklanka gotowanej kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sos pomidorowy

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Kotleciki w pomidorach

Przygotowanie:

Sos pomidorowy: W garnku rozgrzej oliwę, następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmaż obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj pomidory oraz suszone zioła. Całość zagotuj, następnie zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo, sos można zmiksować, wtedy będzie miał gładką konsystencję.

Pulpeciki z łososia: W trakcie, gdy sos się gotuje drobno posiekaj łososia, kaszę kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą, przykryj pokrywką i odstaw na około 5 minut, aby kasz napęczniała. Posiekanego łososia przełóż do dużej miski, dodaj przestudzoną kaszę kuskus, przepraw solą, pieprzem, dodaj jajko oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż na nim kotleciki, aż nabiorą złotego koloru.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kotleciki polej sosem pomidorowym, ułóż kotleciki i posyp posiekaną natką pietruszki.

Kotlety z ryby