Tarta truskawkowa z budyniem

Tarta truskawkowa z budyniem

Tarta truskawkowa z budyniem najlepiej smakuje w sezonie na truskawki, na który tak wiele osób czeka przez cały rok – przyznam się, że ja do tego grona też należę :) bo nie ma to jak słodkie, małe czerwone owoce, które najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka. Smacznego!

Tarta truskawkowa z budyniem

Tarta truskawkowa z budyniem

Składniki (forma 13×36 cm):

  • truskawki
  • liście świeżej mięty do ozdoby

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli

Budyń waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • 3 żółtek
  • 50 g drobnego cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polecam przygotować domowy budyń waniliowy, ale jeżeli nie macie chęci, czy cierpliwości, możecie zastąpić go zwykłym budyniem waniliowym czy śmietankowym z torebki.

Tarta truskawkowa

Przygotowanie:
Truskawki i listki mięty opłucz i osusz.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30 minut. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudź.
Budyń: Cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy umieść w garnku. Dodaj żółtka masło i mleko, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na lekkim ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. Gdy masa zgęstnieje, energicznie mieszając zagotuj budyń.

Masę budyniową przelej na ostudzone ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż truskawki przepołowione na pół. Aby tarta truskawkowa z budyniem wyglądała dłużej świeżo, polecam owoce i budyń posmarować rozpuszczona galaretką cytrynową albo żelatyną.

Tarta z truskawkami