Serowa tarta z morelami

Serowa tarta z morelami

Przepis na ciasto w letnich, optymistycznych kolorach jest już gotowy :) Jakie to ciasto? Otóż najsmaczniejsza serowa tarta z morelami jaką jadłam – wiem, ze nie ładnie się przechwalać, ale czasami w słusznej sprawie można. Polecam i smacznego!

Serowa tarta z morelami

Serowa tarta z morelami

Składniki:

  • 400 g moreli
  • prażone płatki migdałowe do posypania tarty

Kruche ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g serka waniliowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku bez cukru)
  • 2 małe jajka
  • 30 g cukru

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki

Tarta z twarożkiem

Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć szybko gładkie, ciasto. Następnie rozwałkuj je podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy posmarowanej masłem. Spód ciasta nakłuj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu ciasto lekko przestudź.

Nadzienie: W misce zmiksuj wszystkie składniki na gładka puszysta masę. Następnie przelej ją na lekko przestudzony spód tarty. Na wierzchu masy serowej ułóż umyte, osuszone i przekrojone na pół morele (bez pestek).

Kruszonka: W miseczce rozetrzyj palcami masło z cukrem i mąką, następnie powstałą kruszonka posyp wierzch ciasta.

Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem tartę dobrze ostudź.

Tarta z morelami

Jeżeli lubicie tarty, to polecam również smaczna przepis na tartę z truskawkami oraz przepis na czekoladową tarte z truskawkami.