Makaron z truskawkami i twarożkiem

Makaron z truskawkami i twarożkiem

Dziś będzie makaron z truskawkami i twarożkiem, który zapewne wszyscy znają z przedszkolnych lat. Pamiętam, że truskawki były podawane bez niczego, albo z dodatkiem śmietany, tym razem postanowiłam danie te troszkę urozmaicić i dodałam twarożek. Pomysł okazał się rewelacyjny. Podobno truskawki już się kończą i to ostatni moment na kupienie tych najsmaczniejszych, najsłodszych, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego dania :) Smacznego!

Makaron z truskawkami i twarożkiem

Makaron z truskawkami i twarożkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g makaronu penne Malma
  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki śmietanki 30% albo jogurtu naturalnego
  • ew. cukier do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Makaron z truskawkami

Przygotowanie:
Makaron penne ugotuj al dente w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Truskawki opłucz, osusz i usuń szypułki. Następnie owoce zmiksuj razem ze śmietanką (albo jogurtem naturalnym). Jeśli truskawki są zbyt mało słodkie, dodaj cukier do smaku i ponownie wymieszaj.
Ugotowany makaron odsącz z wody, następnie przełóż na talerze i polej sosem truskawkowym. Całość posyp pokruszonym twarogiem i udekoruj liskami świeżej mięty.

Makaron na słodko z truskawkami