Bananowiec

Bananowiec

Przepis na bananowiec, czyli sernik (bez twarogu) na zimno z bananami dostałam od sąsiadki. W jej przepisie były jeszcze żółtka, ale uznałam, że są mało ważne i bananowiec przygotowałam bez nich. Sernik wyszedł lekki i delikatny o lekko brązowym kolorze – to zasługa bananów. Polecam ten przepis na gorące upalne lato. Smacznego!

Bananowiec

Bananowiec

Składniki (blaszka o wymiarach 12×22 cm):

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 dużych bananów + 1 banan do dekoracji
  • 3 galaretki cytrynowe (albo agrestowe)
  • biszkopty

Sernik z bananami

Przygotowanie:
Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż biszkopty.
Masa bananowa: Galaretki rozpuść w mniejszej ilości gorącej wody – na 3 galaretki użyłam 900 ml wody – i odstaw do ostygnięcia.
Następnie miękkie masło zmiksuj na puszysta masę dodając stopniowo cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. 4 banany zmiksuj (albo rozgnieć widelcem) i dodaj do masy maślanej i mieszaj przez chwilę – do połączenia składników. Dodaj połowę ostudzonej galaretki. Do wcześniej przygotowanej formy z biszkoptami wlej kilka łyżek masy bananowej (tylko tyle, aby lekko przykryły biszkopty), następnie foremkę wstaw do lodówki albo do zamrażalnika na kilkanaście minut, następnie wlej pozostałą masę bananową – dzięki temu biszkopty nie będą pływać w masie bananowej. Formę wstaw do lodówki (albo zamrażalnika) do stężenia.
Wierzch ciasta: Banana pokrój w plasterki i ułóż na masie bananowej. Polej częścią pozostałej galaretki. Bananowiec wstaw do lodówki do stężenia, następnie polej pozostałą galaretką i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Sernik na zimno z bananami

  • Najsmaczniejsze

    Ansy, blaszka o wymiarach 12×22 cm – tak jak w opisie :)

  • Ania

    Zamiast masła możesz dać jogurt naturalny gęsty, przy czym daj mniej bananów niż w przepisie (2) i ja wtedy nie daje cukru. Smak będzie bardziej orzeźwiający :)