Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Tarta z winogronami, to przepis na ciasto w sam raz na letnie upalne dni. Nie jest zbyt słodkie, ani ciężkie, co z pewnością spodoba się osobom, które dbają o swoją linię i miłe samopoczucie. Do ozdoby polecam użyć listki orzeźwiającej, świeżej mięty czekoladowej. Smacznego!

Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Składniki (forma o średnicy 22 cm)
Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarożku naturalnego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • płatki migdałowe prażone
  • winogrona czerwone (najlepiej bez pestek)
  • listki mięty czekoladowej do ozdoby

Tarta z masą twarogową

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, jajko oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30-40 minut.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie ciasto przestudź.

Nadzienie: Serek mascarpone wymieszaj razem z twarożkiem, dodaj cukier i cukier waniliowy – ponownie zmiksuj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Zmiksuj, masę przełóż na ostudzoną tartę, w masę serową powtykaj umyte i osuszone winogrona. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki, aby masa stężałą. Tuż przed podaniem, tartę ozdób listkami mięty, np. czekoladowej.

Tarta z owocami i migdałami

  • Renata

    Przepraszam ale jak już podajecie przepis to dlaczego sposób przygotowania różni się od podanych składników…w tym przypadku mam na myśli jogurt grecki….mam być ? a jeżeli tak to w jakich ilościach ? czy to jakieś top secret ?;-)