Pierożki z kruchego ciasta

Pierożki z kruchego ciasta

Pierożki z kruchego ciasta, to przepis na udane przyjęcie, a także piknik. Do rożków z farszem z kabanosów, papryki i mozzarelli polecam sos czosnkowy, który świetnie do nich pasuje. Smacznego!

Pierożki z kruchego ciasta

Tak jak wspomniałam, pierożki z kabanosami możecie zabrać na piknik – ja tak właśnie zrobiłam. Taką przekąskę przygotowałam na długi majowy weekend. Pierożki sprawdziły się idealnie :) A jeśli i Wy macie ochotę na piknik z koszem pełnym kabanosów marki Tarczyński, to zapraszam do udziału w konkursie „Przepis na piknik”.

Pierożki z kruchego ciasta

Składniki (12 pierożków)
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Farsz:

  • 120 g kabanosów dojrzewających Tarczyński Exclusive
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula (lub biała)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 70 g startego żółtego sera
  • łyżka oliwy do smażenia cebuli
  • sól, czarny (kolorowy) pieprz

Oraz:

  • białko z 1 jajka
  • sezam, czarnuszka

Rożki z kiełbasą i papryką

Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Farsz: Obie papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a cebulę obierz. Następnie warzywa i kabanosy pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj paprykę, kabanosy, mozzarellę oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym (kolorowym) pieprzem.

Przygotowanie pierożków

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wytnij kwadraty o bokach 10 cm, na środku każdego kwadrata układaj farsz, boki posmaruj lekko rozmąconym białkiem. Ciasto złóż na pół, a następnie zlep brzegi tworząc zgrabny trójkąt dociskając brzegi widelcem.
Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmaruj je żółtkiem (możesz posypać sezamem albo czarnuszką). Pierożki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 25 minut.

Pierożki z kabanosami

Przekąska na piknik

  • Edyta Kondrat

    Mniam :) Wyglądają świetnie, w sam raz na piknik :)