Krem ze szparagów z łososiem

Krem ze szparagów z łososiem

Jest sezon na szparagi, więc zupa krem ze szparagów też musi być :) Tym razem krem podałam z plastrami wędzonego łososia – to był świetny pomysł. Zupa jest delikatna i aromatyczna. Smacznego

Krem ze szparagów z łososiem

Krem ze szparagów z łososiem

Składniki:

  • ½ kg szparagów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml kremowej śmietany 18%
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz do smaku

Krem ze szparagów

Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, wlej 1/2 l bulionu warzywnego, dodaj posiekaną marchewkę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. Szparagi opłucz, obierz i odetnij zdrewniałe końcówki, przełóż do gotującej się cebuli i marchewki – gotuj przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a warzywa zmiksuj. Wlej pozostały bulion i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i zrumień ją. Zasmażkę rozprowadź zupą, następnie całość dodaj do garnka z kremem ze szparagów. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Gorący krem ze szparagów rozlej do talerzy, dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paski.

Zupa z łososiem

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie zielonych szparagów, to polecam ten przepis na krem z zielonych szparagów oraz przepis na tartę z zielonymi szparagami.

  • Dorota Śmietna

    bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)