Kosze piknikowe rozdane – rozwiązanie konkursu

Kosze piknikowe rozdane – rozwiązanie konkursu

Jesteście niesamowici. Czytając Wasze propozycje robiłam się głodna, a gdyby nie pogoda, zabrałabym się do przygotowywania Waszych propozycji i wybrałabym się na majowy piknik :) Nie ukrywam, że miałam duży problem w wyborze zwycięzców. Nadesłaliście blisko 100 ciekawych przepisów opatrzonych pięknymi zdjęciami, każdy jeden lepszy od drugiego, a ja miałam wytypować tylko trzy przepisy. Ale udało się :) Dziękuję Wam za wspólną zabawę.

Kosze piknikowe rozdane - rozwiązanie konkursu

Kosze piknikowe rozdane – rozwiązanie konkursu

Piękne kosze piknikowe wraz z zapasek kabanosów Tarczyński trafiają do:

1. Spwojnar za przepis na Kabanosowe Rollsy.

Kabanosowe Rollsy czyli przekąska dla każdego.

Pikniki i dania, których rozłożenie zajmuje zbyt dużo czasu nie chodzą ze sobą w parze – przynajmniej nie u mnie. Ja jestem zwolennikiem natychmiastowego wyjmowania przekąsek z koszyka i beztroskich rozmów, zabaw i patrzenia w błękitne niebo. Pomysł jest mojego autorstwa. Wpadłem na to bo kabanosy jadam bardzo często, ale przegryzanie samych kiełbasek nie pasuje wszystkim moim znajomym. Przejdę do przepisu.

Robimy ciasto kruche jak na empandas: 250 g mąki, 125 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 40 ml zimnej wody.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, włożyć w nie pokrojone w kosteczkę masło, dodać sól, cukier, przyprawę ze słodkich papryczek i jajko. Posiekać wszystkie składniki, następnie zacząć rozcierać palcami ciasto i łączyć wszystko w jednolitą kulę dolewając wodę. Po krótkim wyrobieniu zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 2,5 mm. Tniemy na pasy długości niewiele większej niż laska kabanosa oraz szerokości 6 centymetrów.
Dalsze kroki: Na jednej krawędzi kładziemy kabanos (świetnie smakują te czosnkowe, lub klasycznie wołowy jak ktoś preferuje) i przez kolejne 4 centymetry ciasta smarujemy sosem cygańskim i oprószamy startym serem. Całość zawijamy i władamy do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach C.
Podanie: Po wystygnięciu tniemy je na 10 centymetrowe pałeczki. Podajemy same lub z dipem śmietanowym z dodatkiem czosnku lub chrzanu.

Przepis bardzo łatwy. Dość szybko się je robi, a najważniejsze fajnie smakują i z dipem i bez niego. Lekka przekąska dla każdego.

2. Basia za smaczny, poręczny i idealny pomysł do piknikowego koszyka.

Kabanosy zawijane w cieście drożdżowym. Potrzebujemy na ciasto drożdżowe:

  • ok 400g mąki
  • 200ml letniej wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczkę cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko

(w wersji dla leniwych można kupić gotowe ciasto, np. francuskie, ale będzie się bardziej kruszyć w koszyku piknikowym).

Do tego:

  • opakowanie kabanosów Tarczyńskich
  • około 15 plasterków sera gouda
  • orzechy włoskie
  • jajko + łyżka mleka

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. W miseczce letnią wodę mieszamy z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru, po czym odstawiamy na 25 minut. Po tym czasie wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy oliwę. Podsypując lekko mąką (aby ciasto nie lepiło się do rąk), wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto kroimy na trójkąty (tak, by z delikatnym zapasem mieścił się na nich plasterek sera). Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek sera, kawałek kabanosa, po czym formujemy rogaliki. Tak przygotowane układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy pokruszonymi wcześniej orzechami.
Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku o temp. 190 st.

3. Agata za bułki, które przypominają mi cebularze wzbogacone o pyszne kabanosy.

Kababulki – Składniki (na 9 niedużych kababulek):

CIASTO:

  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 15 g drożdzy świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki miękkiego masła

WIERZCH:

  • 90 g kabanosów Tarczyński Exclusive o smaku chili
  • 4 cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • starty ser żółty lub mak

Przygotowanie:
1.Cebulkę na ciasto pokroić i udusićna oleju z dodatkiem szczypty soli. Następnie zmiksować w blenderze lub zmielić. Jeśli będzie problem przy miksowaniu blenderem, można dodać na tym etapie wodę, by było łatwiej.
2.Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże„ruszą”.
3.Do miski przesiać mąkę, dodaćdrożdże, zmiksowaną cebulkę, wodę, sól, mąkę i masło. Wyrobić ciasto ręką. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h do podwojenia objętości.
4.Przygotować wierzch. Cebulkęprzekroić na pół, a następnie jeszcze raz na pół i posiekać.Powinny powstać kawałki w kształcie 1/4 okręgu czy obręczy. Udusić na oleju ze szczyptą soli. Kabanosy pokroić na małe kawałki.
5.Blaszki z piekarnika posypać mąką. Z ciasta formować nieduże placki tak, by zmieściło się 6 na jednej blaszce, zachowując odstępy ok. 3-4 cm.
6.Nadzienie rozłożyć równomiernie na wszystkie kababulki w kolejności: cebulka, kabanosy, ser lub mak. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze pół h do ponownego wyrośnięcia.
7.Piec ok. 25-30 minut w piekarniku ustawionym na dwie grzałki w temperaturze 170º.

Kababulki to eksperyment, który bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie. Nazwa powstała spontanicznie, ze zbitki słów „kabanos” i„cebulka”. Są sycące, lekko ostre i mocno cebulowe. Ciasto cebulowe przypomina w smaku cebulowe paluszki :) Jest bardzo mięciutkie. Z serem żółtym są bardziej wyraziste, za to z makiem przypominają cebularze z dodatkiem kabanosów. Obie wersje znikajątak samo szybko :)

Kosz piknikowy tarczynski

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zapraszam do odwiedzania i polubienia mojego fanpage’a, na którym zawsze informuję Was o zbliżających się konkursach.