Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Mój ulubiony obiad i kolacja, czyli zapiekanka z łososiem i ziemniakami – przy tej zapiekance robię się pazerna ;) Jest tak smaczna i aromatyczna, że mogłabym zjeść całą sama, ale nie martwcie się, zawsze się dzielę z rodziną. Zapiekanka jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Polecam i smacznego!

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Składniki (3-4 porcje):

  • ok. 500 g filety z łososia
  • 400 g średnich ziemniaków ugotowanych na półtwardo
  • 1/2 świeżego brokułu
  • 100 ml gęstej śmietanki 22-30%
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • starty parmezan (lub inny ulubiony ser do zapiekania)
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z brokułem i ziemniakami

Przygotowanie:
Ugotowane na półtwardo ziemniaki pokrój na ćwiartki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, następnie włóż na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Łososia opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj śmietankę razem z musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki, brokuł i kawałki łososia umieść w naczyniu żaroodpornym, następnie polej przygotowanym sosem i obficie posyp startym parmezanem (lub innym serem). Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj przez około 15 minut, aż ser się rozpuści, a łosoś zrobi się ładnie różowy.

Zapiekany łosoś z ziemniakami

Polecam również inne zapiekanki z brokułem:

  • z pewnością też byłabym pazerna jakbym miała taką zapiekankę na talerzu ;D