Terrina z łososia

Terrina z łososia

Terrina z łososia, bo świąteczne śniadanie nie musi być nudne. Na tę okazję polecam przepis na pieczoną terrinę, a jak troszkę zostanie, to na kolację też się przyda :) Dla mnie terrina najlepiej smakowała z sosem chrzanowym, polecam również sos tatarski. Smacznego!

Terrina z łososia

Terrina z łososia

Składniki:

  • ok. 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 150-200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 220 ml śmietanki 30% (lekko ubita)
  • 2 białka
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Terrina z łososia z koperkiem

Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C. Dno i boki małej formy do keksów wyłóż plastrami łososia wędzonego. Świeżego łososia opłucz, osusz, następnie zmiel w maszynce (na grubych oczkach). Do ryby wlej lekko ubitą śmietankę, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (masa powinna być lekko pikantna). Następnie całość wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Masę z łososia przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Formę z terriną umieść w naczyniu żaroodpornym wypełnionej do połowy wysokości wodą.
Terrinę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut, następnie wystudź ją i wyjmij z formy. Podawaj z sosem chrzanowym.

Terrina z łososia wędzonego