Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Dziś mam dla Was przepis na odrobinę słońca w ten ponury dzień. Tarta cytrynowa z bezą, to obecnie mój numer jeden :) Jej krem jest delikatnie kremowy, z lekkim posmakiem cytrusów, a beza słodka i puszysta, z chrupiącym wierzchem. Jest idealna. Smacznego!

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki (forma do tarty o śr. 24 cm):

Ciasto:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 1/2 czerwonego grejpfruta (sok)
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Tarta cytrynowa

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30-40 minut.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie ciasto przestudź.

Nadzienie: W trakcie, gdy ciasto się piecze, przygotuj krem cytrusowy. Do garnka wbij jajka oraz żółtka, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z solą, sok z cytryny i grejpfruta. Następnie całość dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka. Cały czas mieszając zagotuj masę cytrusową, następnie zmniejsz ogień do minimum i mieszaj, aż krem zgęstnieje (około 3-5 minut). Następnie masę zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj tak długo, aż masło się rozpuści, a krem będzie miał jednolitą konsystencję. Krem cytrusowy przełóż na ostudzony spód tarty, wyrównaj i odstaw do przestudzenia.

Przygotowanie tarty

Beza: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli, następnie zmiksuj je na gęstą, puszystą pianę. Pod koniec miksowania dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Bezę przełóż na krem cytrusowy, pamiętając o tym, aby piana stykała się z kremem.

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca i lekko zarumieniona.
Po ostudzeniu tartę wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce, albo zimnym miejscu.

Tarta cytrynowa z lemon curd

  • Musi być znakomita w smaku. Obłędnie wyglada.

  • Sonik Koniara

    Fajny przepis tylko wiesz czemu krem z cytrusów mi wychodzi za płynny? Z cytrusów nie dałam cytryny i grejpfruta tylko pomarancze ale mąki ziemniaczanej tyle samo… :(

  • Sonik Koniara

    Tobie wyszlo super u mnie klapa…:(