Babeczki z czarną porzeczką

Babeczki z czarną porzeczką

Zastanawiam się, czy można nie lubić takich babeczek? Chyba jest to niemożliwe :) Przepis na babeczki z czarną porzeczką, pachnące i lekkie robią się same. Zamiast bitej śmietany polecam babeczki oprószyć cukrem pudrem, wtedy z łatwością będzie można zabrać je na przejażdżkę rowerową czy piknik rodzinny. Smacznego!

Babeczki z czarną porzeczką

Babeczki z czarną porzeczką

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki małych owoców (u mnie czarna porzeczka)
  • bita śmietana do dekoracji

Muffiny z czarną porzeczką

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj razem z mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masło razem z cukrem rozpuść w rondelku (albo w kuchence mikrofalowej), następnie przestudź i wlej do ciasta. Do ciasta wrzuć dwie łyżki oczyszczonych owoców, i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy do pieczenia muffin, wyłożonej papilotkami.
Przygotowane foremki z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i piecz przez około 15 minut. Babeczki ostudź, następnie udekoruj bitą śmietaną albo kremem śmietankowym i posyp pozostałymi porzeczkami.

Babeczki z porzeczką