Róże karnawałowe żytnie

Róże karnawałowe żytnie

Przepis na róże karnawałowe żytnie powstał po modyfikacji mojego poprzedniego przepisu na tradycyjne róże karnawałowe. Powiem szczerze, że róże zaskoczyły mnie pozytywnie – wyszły chrupkie, smaczne i co najważniejsze, nie wchłonęły dużo tłuszczu. Smacznego!

Róże karnawałowe żytnie

Róże karnawałowe żytnie

Składniki (ok. 20 róż):

  • 150 g mąki żytniej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% (ew. gęsty jogurt naturalny)
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

oraz:

  • wiśnie kandyzowane (ewentualnie marmolada w wybranym smaku
  • cukier puder

Róże karnawałowe bez glutenu

Przygotowanie:
W dużej misce umieść mąkę, żółtka, cukier puder, śmietanę, sól i zagnieć je na gładką, jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki żytniej na cienki placek. Wycinaj po 3 krążki różnych rozmiarów, następnie każdy krążek ponacinaj na długość ok. 0.5 cm w kilku miejscach (największy w 6, średni w 5, najmniejszy w 4 miejscach). Ułóż krążki na sobie, od największego do najmniejszego, następnie dociśnij w środku, aby się zlepiły.

Przygotowanie róż karnawałowych

Tak przygotowane róże smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą złociste, następnie odsącz je na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i udekoruj wiśniami.

Róże karnawałowe