Makaron z pomidorami i mozzarellą

Makaron z pomidorami i mozzarellą

Przepis na makaron z pomidorami i mozzarellą, to wszystkim znana sałatka caprese z dodatkiem makaronu. Sałatkę polecam na drugie śniadanie albo lekką kolację. Danie jest proste i szybkie do przygotowania – czy muszę jeszcze kogoś przekonywać do tej sałatki? Smacznego!

Makaron z pomidorami i mozzarellą

Makaron z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 2 średnie pomidory
  • 250 g sera mozzarella
  • 5 liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zmielonej natki pietruszki
  • 1 zmielony ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz

Sałatka z makaronem i mozzarellą

Przygotowanie:
Makaron świderki (albo inny ulubiony) ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu (powinien być al dente). Następnie odcedź, przełóż do miski, polej dwiema łyżkami dobrej oliwy, wymieszaj i ostudź.
Pomidory umyj i pokrój w średnią kostkę, jeżeli pomidory mają dużo nasion to je usuń. Wymieszaj razem zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę i pozostałą oliwą, przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pomidory i sos przełóż do miski z makaronem i dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki. Odsączoną i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz porwane liście świeżej bazylii dodaj do makaronu tuż przed podaniem sałatki.

Salłtka Caprese

Polecam również inne sałatki z makaronem: