Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem, to idealny pomysł na śniadanie wielkanocne. Tak, tak, to już za niecały miesiąc :) Jajka nadziewane łososiem są rewelacyjne, a do tego ładnie prezentują się na codziennym i świątecznym stole. Smacznego

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki mielonego wędzonego łososia (ok. 50 g)
  • 2 łyżki majonezu (lub serka śmietankowego)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Do dekoracji:

Jajka faszerowane

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na średnim ogniu. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw na 15 minut żeby ostygły. Potem zanurz jajka w zimnej wodze lub wodzie z lodem tak żeby w pełni je ostudzić. Po obraniu jajek ze skorupki, ostrożnie przetnij każde z nich na pół. Delikatnie wyskrob żółtka do miseczki.
Do miseczki, w której masz żółtka dodaj łososia i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie wymieszaj tak, aby powstałą jednolita masa. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij białka masą. Pozostaje już tylko przybranie. Danie możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni pod szczelnym przykryciem. Smacznego!

Jajka z łososiem

  • Ależ pysznie przygotowane jajeczka!:)