Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Przepis na domowe masło orzechowe jest banalnie prosty. Wystarczy zmiksować orzechy i już, gotowe. Powiem szczerze, że zrobiłam je dla dzieci, bo codziennie chcą kanapki z masłem orzechowym, więc zrobiłam :) Mam nadzieję, że będą miały niespodziankę, bo lubią orzeszki ziemne. Jeśli będą się krzywić, masło z pewnością nie zmarnuje się – mama z przyjemnością przejmie obowiązek opróżnienia słoiczka. Smacznego!

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 200-300 g orzeszków ziemnych prażonych (solonych lub niesolonych)
  • ok. 8 g cukru pudru (do smaku, ale nie jest konieczny)
  • szczypta soli, jeśli orzeszki były niesolone

Masło orzechowe

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne przełóż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
Następnie przerwij miksowanie, zeskrob masę ze ścianek i ponownie miksuj przez kolejną minutę. Gdy chcesz, aby masa była lekko słodka, możesz dodać cukier puder i sól (jeśli orzeszki były niesolone) i dalej miksuj przez kilka minut na średnich obrotach, aż masło uzyska pożądanej gęstości.
Masło przełóż do słoiczka – można dodać do niego odłożone wcześniej, zmielone grubiej orzechy.

Jeśli chcecie mieć masło z chrupiącymi kawałkami orzeszków, to po minucie miksowania należy wyjąć 1/4 orzechów z miksera. Resztę zmielić jak w przepisie, a następnie połączyć je razem z odłożonymi lekko zmielonymi orzeszkami.

Krem orzechowy

  • Nigdy nie jadłem masła orzechowego.
    Może, jak wnuczka już będzie mogła je jeść, skuszę się na nie. :)