Babeczki truskawkowe

Babeczki truskawkowe

Przepis na babeczki truskawkowe to pomysł na weekendową słodkość. Babeczki z kremem czekoladowym przygotowałam z czekolady i śmietanki, dzięki temu krem jest lekki i puszysty. Babeczki polecam również z innymi owocami, na przykład z brzoskwiniami czy wiśniami. Smacznego!

Babeczki truskawkowe

Babeczki truskawkowe

Składniki (12 babeczek):
Babeczki:

  • 120 mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 duże truskawki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%

Oraz:

  • 12 małych truskawek
  • polewa czekoladowa

Babeczki z kremem czekoladoweym

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.

Babeczki: Zmiksuj miękkie masło razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – zmiksuj ponownie, aż do połączenia składników. Do masy dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Krem: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj gorzką czekoladę – mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i delikatnie połącz z masą czekoladową.

Kremem z gorzkiej czekolady udekoruj babeczki, następnie każdą z nich udekoruj truskawką i polej rozpuszczoną czekoladą. Babeczki polecam przechowywać w lodówce.

Babeczki z truskawkami

  • Przecudnie wyglądają :) A patera prześliczna :))

  • gin

    Ależ są piękne! Aż szkoda jeść… :)