Babeczki Tiramisu

Babeczki Tiramisu

Przepis na babeczki Tiramisu, to słodka odmiana znanego wszystkim włoskiego deseru Tiramisu. Babeczki mają same zalety, są szybkie w przygotowaniu, pięknie wyglądają, a ich smak to piękna bajka :) Smacznego!

Babeczki Tiramisu

Babeczki Tiramisu

Składniki (około 18 babeczek):

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru złoty
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Krem:

  • 500 g sera Mascarpone
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki Amaretto

Oraz:

  • 4 łyżki mocnej kawy do nasączenia babeczek
  • kakao w proszku do oprószenia babeczek

Tiramisu cupcakes

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.

Babeczki: Miękkie masło utrzyj na puszystą, gładką masę razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wcześniej przygotowanych papilotek.
Babeczki piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie upieczone (test suchego patyczka). Upieczone babeczki pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Upieczone i przestudzone babeczki nasącz zimną kawą.

Krem: Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj likier amaretto i ponownie wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj ostudzone babeczki. Przed podaniem oprósz kakao.

Babeczki z kremem mascarpone