Babeczki bananowe z orzechami

Babeczki bananowe z orzechami

Przepis na babeczki bananowe z kremem orzechowym, to połączenie słodkiej czekoladowej babeczki z delikatnie słonym kremem orzechowym. Jeśli obawiacie się tego połączenia, polecam przygotować krem na bazie słodkiego masła orzechowego. Do babeczek czekoladowych najlepiej jest użyć dojrzałych bananów (te z czarnymi plamami na skórce), które są bardzo słodkie. Smacznego!

Babeczki bananowe z orzechami

Babeczki bananowe z orzechami

Składniki (8-10 babeczek):

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 60 g gęstego jogurtu (albo kwaśniej śmietany)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 30 %
  • 100 g masła orzechowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku)
  • prażone orzeszki do dekoracji

Babeczki bananowe

Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.

Babeczki: Do przestudzonego, roztopionego masła dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jogurt i jajko, ponownie zamieszaj łyżką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao – całość dokładnie wymieszaj, na końcu dodając rozgniecionego banana.
Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanych papilotek napełniając do 3/4 wysokości. Formę z babeczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki ostudź na kratce.

Krem: Schłodzony serek mascarpone i zimną śmietankę zmiksuj na gęstą masę, na końcu dodaj masło orzechowe i cukier puder. Całość delikatnie wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj zimne babeczki. Posyp prażonymi orzeszkami.

Muffiny z kremem orzechowym

  • Ślicznie wyglądają. Zapisuję do wypróbowania :)

  • wyglądają naprawdę przeuroczo :]

  • claudiene

    Czy krem jest dosyć sztywny z tą kremówką? Będzię się nadawał do przewiezienia samochodem ok 1 h ?