Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Słońce za oknem, herbata w kubku, a na talerzu lekka wiosenna sałatka – czy można zacząć lepiej dzień? :) Jeszcze przydałoby się upiec świeże bułeczki, ale nie będę, aż tak wymagająca. Taką sałatkę z rzodkiewką podaję również do obiadu i na kolację. Smacznego!

Wiosenna słatka

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 krótki ogórek
  • pęczek rzodkiewek (8-10 sztuk)
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo szczypiorku)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
  • sól, kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek (niekoniecznie)

Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Przygotowanie:
Warzywa umyj i osusz. Następnie sałatę porwij na cząstki, ogórka obierz i pokrój w półplasterki, rzodkiewki pokrój w plasterki.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej salaterki, posyp posiekanym koperkiem.
W kubku wymieszaj majonez razem z jogurtem, przypraw do smaku solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Sosem polej warzywa, następnie całość delikatnie wymieszaj.

Sałatka lodowa