Tort Walentynkowy

Tort Walentynkowy

Tort Walentynkowy, czerwony w środku, przełożony lekką masą śmietankową obsypany wieloma serduszkami dla ukochanej osoby. Taki tort można przygotować przez cały rok – doskonale sprawdzi się w Dniu Kobiet, albo na urodzinach małej dziewczynki :) Co do ostatniej propozycji jestem wręcz przekonana, bo gdy moje córki zobaczyły tort obsypany serduszkami, uśmiechały się od ucha do ucha – jestem pewna, że gdybym zrobiła im taki tort na urodziny, byłyby bardzo zadowolone. Smacznego!

Tort Walentynkowy

Tort Walentynkowy

Składniki (na wysoki biszkopt o średnicy 20-22 cm):
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka)
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (9 g)
  • czerwony barwnik spożywczy

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 50 g cukru pudru

Red Vvelvet Cake

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj barwnik spożywczy (dodałam w żelu) i delikatnie wymieszaj – wymieszaj. Masę przelać do wysokiej blaszki o średnicy 20-22 cm.
Biszkopt piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Tort

Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na cztery (albo trzy) blaty.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę, następnie delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone.

Tort na walentynki

Tort swój kolor zawdzięcza barwnikowi, jeśli go nie posiadacie, a chcielibyście uzyskać podobny efekt, to możecie mąkę wymieszać z ciemno-czerwonym kisielem (np. wiśniowym) – pamiętając o zmniejszeniu ilości mąki.

Valentine's Day