Pavlova z delikatnym kremem i owocami

Pavlova z delikatnym kremem i owocami

Pavlova z delikatnym kremem i owocami, to tak naprawdę zwykła beza z dużą ilością pysznego kremu i jeszcze większą ilością owoców. Do tego typu deserów nie trzeba mnie przekonywać, jestem jej fanką, powiedziałabym nawet, że jestem od niej uzależniona :) Gdybym miała przed sobą kilka ulubionych ciast i bezę, z pewnością wybrałabym właśnie tę białą słodkość. Smacznego!

Pavlova z delikatnym kremem i owocami

Pavlova z delikatnym kremem i owocami

Składniki:
Beza:

  • 150 ml białek (3 białka)
  • 260 g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku

Oraz:

  • truskawki
  • kiwi
  • liście melisy

Beza z owocami

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 140°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Beza: Do misy przelej chłodne białka, następnie dodaj szczyptę soli i ubij je stopniowo dodając cukier puder (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę, delikatnie rozsmaruj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Bezę susz przez 40 minut w 140°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez kolejne 60 minut. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Krem: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Dodaj cukier puder do smaku i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.

Na kremie ułóż umyte, osuszone i pokrojone w cząstki owoce.
Bezę można podać od razu, chociaż po wstawieniu do lodówki na około 2 godziny wydaje się być jeszcze lepsza.

Beza z kremem i owocami