Pączki Malasadas

Pączki Malasadas

Pączki Malasadas, czyli pączki po portugalsku, są niewielkie, mniej więcej wielkości dużego kurzego jajka. Tradycyjne malasadas nie zawierają ani dziur, ani nadzienia, chociaż niektórzy eksperymentują i nadziewają je swoimi ulubionymi dodatkami – ja polecam obtoczone w cukrze.
Do upieczenia tych pączków, zachęciła mnie Kasia z Wypieki z Pasją, która poczęstowała mnie swoimi malasadas – były tak smaczne, że musiałam usmażyć je sama. Jak każde pączki, najlepiej smakują mi zaraz po usmażeniu – jeszcze ciepłe :) Smacznego!

Pączki Malasadas

Pączki Malasadas

Składniki (około 40 pączków):

  • 7 g suchych drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
  • 840 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 ml wody
  • 240 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 jajek
  • 55 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Oraz:

  • tłuszcz do smażenia
  • drobny cukier (albo cukier puder) do obtoczenia

Pączki po portugalsku

Przygotowanie:
Jajka lekko zmiksuj na puszystą piankę, dodaj mąkę wymieszaną z solą, cukrem i drożdżami (przy drożdżach świeżych, proponuję wcześniej je rozpuścić – zrobić zaczyn). Wymieszaj łyżką, albo mikserem, następnie dodaj rozpuszczone masło, letnią wodę i lekko podgrzane mleko skondensowane – wszystko razem miksuj, aż do połączenia składników (ciasto jest dość rzadkie, ale gładkie). Pod koniec miksowania możesz dodać 1-2 łyżki alkoholu, aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie pączków

Rozgrzej olej do około 170-180°C, następnie łyżką oddzielaj porcje ciasta i wrzucaj je na rozgrzany olej (ja formowałam kulki dłońmi zamoczonymi w oleju). Pączki smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz je na papierowym ręczniku – jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Przepis na pączki malasadas

Inspiracja: http://www.foodland.com/recipe/malasadas