Mini pączki cynamonowe

Mini pączki cynamonowe

Mini pączki cynamonowe, małe, pulchne i po dwóch dniach wciąż świeże. Szczerze polecam na tłusty czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, ani wyrastania ciasta. Do tego ta pyszna słodka posypka z cynamonem – poezja :) Życzę smacznego!

Mini pączki cynamonowe

Mini pączki cynamonowe

Składniki:

  • 350 g serka homogenizowanego z wanilią
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru ajerkoniak
  • 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Posypka:

  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Mini pączki

Przygotowanie:
Posypka: Drobny cukier do wypieków wymieszaj ze zmielonym cynamonem..

Pączki: Do miski przełóż serek homogenizowany, wbij jajka, wlej likier ajerkoniakowy i łyżkę spirytusu –  dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą i ponownie dokładnie wymieszaj.
W garnku rozgrzej tłuszcz do około 175°C, następnie za pomocą łyżki lub miarki wrzucaj porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz (przed nabraniem ciasta, łyżkę polecam zamoczyć w oleju). Pączuszki smaż z obu stron na złoty kolor, usmażone przekładaj na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze letnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej posypce cynamonowej.

Mini pączki z cynamonem