Łosoś z salsą brzoskwiniową

Łosoś z salsą brzoskwiniową

Łosoś z salsą brzoskwiniową, poleca się na romantyczna kolację. Słodka salsa z dodatkiem chili idealnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia. Szczerze polecam, jestem pewna, że polubicie te połączenie. Smacznego!

Łosoś z salsą brzoskwiniową

Łosoś z salsą brzoskwiniową

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia (albo filet)
  • 3-4 łyżki soki z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cienko pokrojonego zimnego masła

Salsa owocowa:

  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 truskawki
  • 1 mała czerwona ostra papryczka (albo 1/4 czerwonej papryki)
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • czarny sezam do dekoracji

Łosoś z salsą owocową

Przygotowanie:
Dzwonka łososia (albo filety) umieść w naczyniu, następnie każdy kawałek polej sokiem z cytryny, oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem – przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Następnie dzwonka przełóż na blaszkę, na każdym kawałku połóż plasterek masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (z włączonym termoobiegiem), aż łosoś zacznie się rumienić.

Salsa owocowa: Brzoskwinie odsącz, następnie pokrój je w kostkę. Truskawki umyj, pokrój w drobną kostkę. Paprykę (ostrą albo słodką) umyj, oczyść z nasionek i drobno posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Następnie wszystko umieść w miseczce, dodaj olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp czarnym sezamem.
Łososia podawaj na ciepło ze słodko-pikantną salsą.

Łosoś z brzoskwiniami na ostro