Donaty

Donaty

Donaty, czyli pączki z dziurką, to słodka propozycja karnawałowa. Tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini. Ciasto na donaty nie sprawia problemów, a po szybkim usmażeniu są pulchne i delikatne. Smacznego!

Donaty

Donaty

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 5 g suszonych drożdży instant (1,5 paczuszki)
  • 50 g cukru
  • 110 ml ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Mini donaty

Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp make, dodaj drożdże, cukier oraz szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami, gdy powstanie kruszonka, dodaj ciepłe mleko, żółtka oraz spirytus, wymieszaj łyżką, następnie zagnieć gładkie, jednolite ciasto (gdyby ciasto było zbyt klejące, podsyp je odrobina mąki).
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Następnie wycinaj z ciasta krążki o średnicy 7 cm, a środek ok. 1,5 cm. Pozostaw na około 15 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko urosło.
Donaty smaż na oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsącz je na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w drobnym cukrze do wypieków.

Donaty w cukrze