Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy z proszkiem do pieczenia, przygotowałam z myślą o tych osobach, które boją się, że biszkopt nie wyrośnie. Ciasto jest smaczne, pulchne i wyrośnięte. Polecam je do tortów z kremem śmietankowym, albo budyniowym. Smacznego!

Biszkopt kakaowy

Biszkopt (tortownica o średnicy 20-22 cm):

  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
  • 90 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 20 g kakao (3 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt czekoladowy

Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać razem z kakao. Jajka ubij na puszystą jasną pianę, następnie, cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce cukier. Gdy masa zmieni konsystencję na sztywniejszą, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia – miksuj tylko do połączenia składników. Masę delikatnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko na dnie).

Przygotowanie biszkoptu

Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź, następnie wyjmij go z blaszki i połóż na talerzu (polecam położyć go do góry spodem).
Ostudzony biszkopt przetnij na dwa lub trzy blaty.

Biszkopt

  • Kama

    Czy przecinanie ciasta na blaty jest konieczne? Mi zawsze wychodzi nierówno, stąd pytanie :)