Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego czekał dość długo, na to, aż go przygotuję. Na kilka lat zapomniałam o nim, a jak już sobie przypominałam, to albo nie miałam ryżu, albo czekolada znikała w tajemniczy sposób :) W końcu się udało, nie ukrywam, że jest z nimi troszkę zabawy, ale efekt końcowy jest niesamowity. Smacznego!

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Składniki na około 50 sztuk:

  • 380 g gotowej masy krówkowej (kajmak)
  • 120 g ryżu preparowanego
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Szyszki ryżowe

Przygotowanie:
Masę krówkową (kajmak) podziel na trzy równe części i przełóż do małych garnuszków. Następnie do garnuszków przełóż czekoladę (do pierwszego – białą, do drugiego – mleczną, do trzeciego – gorzką czekoladę). Garnuszki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i połączą z masą krówkową. Do każdego garnuszka przełóż po 40 g ryżu preparowanego, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw, aby masa zaczęła tężeć.
Gdy masa będzie już zimna (masę polecam wstawić do lodówki), formuj z niej równe kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układaj na talerzu tak, aby nie stykały się. Szyszki wstaw do lodówki, aby zastygły. Tuż przed podaniem przełóż do małych papilotek. Przechowuj w lodówce.

Szyszki z ryżu

  • W dzieciństwie mama nam często robiła takie pyszności – pychotka ;) Twoje w tych papilotkach wyglądają rewelacyjnie ;)

  • świetnie wyglądają, częstuje się jedną:D

  • Aga

    Smak z dzieciństwa :) Zapomniałam o tym smakołyku.