Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak) – seromakowiec? Nazwa jest mało istotna, bo najważniejszy jest smak tego sernika, które polecam wpisać na listę ciast świątecznych. Dodatkowo, aby wzbogacić smak sernika, dodałam aksamitną polewę czekoladową. To idealne ciasto na Święta, jestem pewna, że zachwyci wszystkich gości. Smacznego!

Sernik z makiem (seromak)

Sernik z makiem (seromak)

Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Spód:

  • 130 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 40 g cukru pudru (4 łyżki)
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g masy makowej z bakaliami
  • 2 jajka
  • 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady (dałam kropelki czekoladowe)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (dodać, jeśli masa będzie zbyt wodnista)

Masa serowa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera riccotta
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 40 g masła

Seromakowiec

Przygotowanie:
Spód: Pokrój w kostkę zimne masło, dodaj cukier puder, mąkę sól oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki (grubość około 3-5 mm), przełóż je do formy i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie ciasta

Gdy ciast ostygnie, wyjmij je z lodówki, nakłuj widelcem, następnie podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Następnie ciasto przestudź, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 175°C.
Masa makowa: W misce wymieszaj masę makową, żółtka i kropelki czekoladowe. Następnie dodaj ubite na sztywną pianę białka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Masę makową przełóż na ostudzony spód i wyrównaj.

Masa makowa

Masa serowa: Ser mascarpone oraz ser riccotta zmiksuj razem z jajkami, cukrem i mąką. Następnie masę delikatnie przełóż na masę makową i wyrównaj.

Masa serowa

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony. Upieczony sernik wystudź.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej albo nad parą wodną, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż masło się rozpuści. Gotową polewą polej schłodzony sernik.

Seromak