Pierniczki z kakao

Pierniczki z kakao

Miękki pierniczki z kakao, to smaczny sposób na ugoszczenie Mikołaja, a także wszystkich pozostałych gości w czasie świąt bożonarodzeniowych. Pierniczki po upieczeniu zaczęły twardnieć, więc spakowałam je do pojemnika z kawałkiem jabłka i pozostawiłam na kilka dni. Po niecałym tygodniu pierniczki były już miękkie, nadal pięknie pachniały i smakowały :) Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą, albo pozostawić bez żadnych dodatków. Smacznego!

Pierniczki z kakao

Pierniczki z kakao

Składniki:

  • 380 mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g płynnego miodu (miałam lipowy)
  • 50 g cukru brązowego (albo zwykłego)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Miękkie pierniczki z kakao

Przygotowanie:
W rondlu umieść miód, cukier oraz masło. Wszystko podgrzewaj, aż cukier i masło się rozpuszczą, następnie zdejmij z ognia i przestudź. Do miski przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pieczenia, kakao i sodę, wszystko razem wymieszaj, następnie dodaj przestudzoną słodką masę miodową i jajka. Wszystkie składniki zacznij wyrabiać na gładką jednolita masę.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5-7 mm, następnie za pomocą foremki wykrawaj okrągłe kształty (lub dowolne inne). Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez 10-12 minut.
Pierniczki po ostudzeniu polecam przełożyć razem z kawałkiem jabłka do naczynia z pokrywką i pozostawić na około 7 dni. W ten sposób pierniczki zrobią się miękkie. Pierniczki polecam udekorować na kilka dni przed świętami.

Pierniczki

Pierniczki z lukrem