Kompot wigilijny z suszu

Kompot wigilijny z suszu

Przepis na tradycyjny kompot wigilijny z suszu owocowego z dodatkiem cynamonu i goździków przygotowałam całkiem przypadkowo. Jak to dobrze czasami kupić coś przez przypadek :) Kompot z suszu i przypraw wyszedł smaczny i aromatyczny. Smacznego!

Kompot wigilijny z suszu

Kompot wigilijny z suszu

Składniki:

  • 0,5 kg suszonych owoców (śliwki, gruszki, jabłka, morele)
  • kilka goździków
  • 2 litr wody
  • 3-4 łyżki cukru albo miód (do smaku)
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu

 

Kompot wigilijny

Przygotowanie:
Owoce umyj i namoczyć na ok. 2 godzin, następnie wodę z owocami doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Pod koniec gotowania dodaj goździki, anyż i korę cynamonu oraz cukier do smaku (albo miód).

Kompot z suszu