Gwiazda drożdżowa z Nutellą

Gwiazda drożdżowa z Nutellą

Gwiazda drożdżowa z Nutellą, to szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto na święta, ale i nie tylko. Można przygotować je na różne okazje, tworząc z ciasta różne wzory. Polecam i smacznego!

Gwiazda drożdżowa z Nutellą

Gwiazda drożdżowa z Nutellą

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 430 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 7 g drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
  • 180 ml mleka
  • 30 g masła (2 łyżki)
  • 70 g cukru pudru (albo drobnego do wypieków)
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli
  • kilka łyżek Nutelli, albo innego kremu czekoladowego

Oraz:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Ciasto drożdżowe z czekoladą

Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C .
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier puder (albo drobny do wypieków) oraz sypkie drożdże. Wszystko wymieszaj, dodaj dwa żółtka oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem (masło rozpuściłam w mleku).
Wszystko ponownie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto na gładką i jednolitą masę (przez około 5 minut).
Ciasto podziel na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkuj i wytnij okrąg równy blaszce, w której będziesz piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
Umieść pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, posmaruj go Nutellą (około 2 łyżek), przykryj drugim krążkiem, ponownie posmaruj Nutellą, przykryj ostatnim krążkiem ciasta.

Przygotowanie ciasta

Sklej brzegi ciasta widelcem, następnie pokrój go na 16 równych części (najlepiej zacząć od 4 części, następnie podzielić je na 8 i na 16).
Następnie wywijaj po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie), i sklejaj je na końcu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami. Tak przygotowane ciasto przełóż razem z papierem do pieczenia do formy o średnicy 24 cm.

Przygotowanie gwiazdy

Ciasto posmaruj rozmieszanym żółtkiem ze śmietanką, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Upieczone ciasto można polecam oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z Nutellą

  • Jaka piękna !

  • Jswm

    Bardzo ładna!

  • Hania

    Mam pytanie – czy białka są do czegoś do placka potrzebne, bo nie mogę poszukać ich zastosowania?

  • Hania, białkiem możesz posmarować ciasto, jednak ja posmarowałam je żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Białek nie użyłam, poprawiłam wpis. Dziękuję za uwagę :)

  • Super ciasto. Lekkie, pachnie masłem i nutellą. O niebo lepsze niż te kupne drożdżówki. Poza tym szybko się robi. Przed chwilą wyjęłam z pieca i już pół nie ma.

  • Pingback: Szafka na klucze | Polskie Rękodzieło()

  • basia

    a w piekarniku piekłaś na „góra-dół” czy też termoobieg?