Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Gdybym wiedziała, że szarlotka z orzechami będzie tak rozchwytywana, to od razu upiekłabym jej więcej. Już wiem, że na przepis ten czeka sąsiadka, która będzie piekła szarlotkę jutro, jeszcze o tym nie wiem, ale będzie miała niespodziewanego gościa w mojej osobie – przecież musi ktoś przetestować ciasto ;) Wiem też, że koleżanki z pracy również czekają na przepis. Czekam na Wasze oceny i życzę smacznego!

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz z jabłek:

  • 500 g jabłek (5 średnich jabłek)
  • 100 g orzechów (50 g orzechów laskowych i 50 g migdałów)

Masa śmietankowa:

  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 100 g śmietany 30%

Szarlotka z orzechami na kruchym spodzie

Przygotowanie:
Ciasto: W misce umieść mąkę, masło, śmietanę, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki zimnej wody. Następnie zagnieć ciasto, którym wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Farsz z jabłek: Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na cząstki. Pokrojone jabłka wymieszaj ze zmielonymi orzechami, następnie przełóż je na ciasto. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez 30 minut.
Masa śmietankowa: Śmietankę dokładnie wymieszaj z jajkami oraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie masę przelej na ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudź. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. 

Ciasto z jabłkami i orzechami