Rogaliki z konfiturą ze śliwek

Rogaliki z konfiturą ze śliwek

Rogaliki z konfiturą ze śliwek i to mój sposób na udany dzień. Nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień od smacznego śniadania, na które polecam właśnie rogaliki. Przygotowanie takich rogalików nie zajmie Wam dużo czasu, bo nie potrzebują wyrastania. Kilka minut w piekarniku i już możecie zajadać się świeżymi rogalikami drożdżowymi. Smacznego!

Rogaliki z konfiturą ze śliwek

Rogaliki z konfiturą ze śliwek

Składniki (8 rogalików):

  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru (2 płaskie łyżki)
  • 1 opakowanie drożdży instant (albo 25 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Oraz:

  • konfitura ze śliwek
  • 1 żółtko do posmarowania rogali
  • cukier perlisty do posypania rogali

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier. Całość lekko podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Do miski wsyp mąkę, wlej letnie mleko z cukrem, dodaj drożdże, żółtko, olej i cukier waniliowy. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto, rozwałkuj je na duży, okrągły placek. Okrąg podziel na osiem równych trójkątów, posmaruj je konfiturą i zwiń formując rogaliki.

Przygotowanie rogali

Rogale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp perlistym cukrem. Rogale piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Rogaliki drożdżowe