Placki z dyni

Placki z dyni

Jedliście już placki z dyni? Podpowiedzcie mi proszę, jakie dodajecie przyprawy i zioła, ja dodałam tylko imbir, ale chcę wypróbować też inne wersje :) A tak w ogóle, to zastanawiam się, czemu dopiero teraz je usmażyłam – one są pyszne. Moje pierwsze placki z dyni, zupełnie inne od placków ziemniaczanych, są delikatne, smaczne no i ten kolor. Polecam ten przepis. Smacznego!

Placki z dyni

Placki z dyni

Składniki (20 sztuk):

  • 700 g obranej dyni
  • 110 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • do smaku: sól, pieprz, imbir

Placki z dyni z cukinią

Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dodaj jajka, mąkę i przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym imbirem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie placków

Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (kładłam po jednej pełnej łyżce masy dyniowej). Placki polecam podać z sosem czosnkowym.

Placki z dynią

  • ewa

    Zrobilam, udaly sie i byly pyszne. Pozdrawiam

  • Pati

    Może kminek lub curry by się nadawały?