Placki jogurtowe z bananami

Placki jogurtowe z bananami

Placki jogurtowe z bananami są smaczne, szybkie w przygotowaniu i lubiane przez dzieci, to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. I dodam jeszcze, że gdy tylko w lodówce zostaje samotny mały kubeczek jogurtu, to smażę placuszki jogurtowe. A dla większej ilości łakomczuszków, polecam zwiększyć zwiększyć składniki. Smacznego!

Placki jogurtowe z bananami

Placki jogurtowe z bananami

Składniki (na 12 placuszków):

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 180 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie)
  • 110 g mąki (2/3 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Placuszki jogurtowe z bananami

Przygotowanie:
Jajka utrzyj razem z cukrem, następnie dodaj jogurt, kilka kropel aromatu waniliowego, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Banana obierz i pokrój w plasterki.
Olej rozgrzej na patelni, następnie małą chochla wylewaj porcje ciasta formując małe okrągłe placuszki. W trakcie smażenia na plackach ułóż plasterki banana, następnie placuszki przewróć na drugą stronę (z bananem) i smaż przez kolejne kilka minut, na średnim ogniu, aż placuszki się zarumienią.
Placki jogurtowe z bananami podawaj posypane cukrem pudrem, albo polane gorzka czekoladą.

Placki jogurtowe