Pasztet z grzybów

Pasztet z grzybów

Przepis na pasztet z grzybów pojawił się całkiem przypadkowo. Niestety, kilka dni temu mój zamrażalnik odmówił posłuszeństwa i to, co w nim było, musiałam w jakiś sposób wykorzystać (przetworzyć). Na szczęście nie było tego zbyt dużo i większość produktów udało mi się uratować. Część grzybów usmażyłam z cebulą na kolację, część poszła do jajecznicy na śniadanie, a pozostałe zmieliłam i upiekłam delikatny pasztet, który bardzo łatwo rozsmarowuje się na kromce chleba. Smacznego!

Pasztet z grzybów

Pasztet z grzybów

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów (miałam prawdziwki i kilka koźlaków)
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 50 g bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Pasztet z grzybami

Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju (albo maśle). Oczyszczone i obgotowane grzyby (wystarczy gotować około 7 minut) pokrój w mniejsze kawałki i dodaj razem z marchewką do cebuli – podsmażaj przez 10-15 minut. Grzyby ostudź, następnie zmiel w maszynce (na drobnych oczkach), dodaj żółtka, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj bułkę tartą oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj białka ubite na puszysta pianę i delikatnie wymieszaj. Gdy masa będzie zbyt wilgotna, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie pasztetu

Masę przełóż do prostokątnej albo kwadratowej formy, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C przez 60-70 minut, aż wierzch się zarumieni. Polecam 10 minut przed końcem pieczenia na pasztecie ułożyć wiórki masła, pasztet nabierze ładnego koloru.

Pasztet z leśnych grzybów

  • Monika

    Robi się :) za godzinę krasz test ;)

  • wyglada olsniewajaco!! ;] pozdrawiam i na pewno skorzystam z przepisu.