Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Jesień, a zwłaszcza październik kojarzy mi się z pachnącymi jabłkami zrywanymi prosto z drzewa. Ciasto z jabłkami i kruszonką mogę piec o każdej porze roku, ale nigdy nie będzie tak pyszne jak teraz. Smacznego!

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki (tortownica o średnicy 20-22 cm):
Ciasto:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 1/2 szklanki płatków błyskawicznych żytnych (albo wsianych)
  • 170 g roztopionego masła (3/4 kostki)

Nadzienie:

  • 120 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1 kisiel o smaku jabłka 
  • 3 duże jabłka (około 350 g obranych i pokrojonych jabłek) 

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, cukier i płatki) i wymieszaj je. Dodaj roztopione, chłodne masło i dokładnie wymieszaj składniki – powinna powstać mokra kruszonka.

Przygotowanie ciasta

Odłóż około 1/4 ciasta, a pozostałą przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ugnieć palcami tak, aby przykleiło się do dna i boków blaszki.
Nadzienie: Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, następnie usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na cząstki. W garnku zagotuj 200 ml wody, dodaj cukier i wymieszaj. W 50 ml wody rozpuść kisiel, gdy woda zacznie się gotować, przelej rozpuszczony proszek do garnka i mieszaj, aż kisiel zgęstnieje. Gotowy kisiel wymieszaj z pokrojonymi jabłkami.
Kisiel z jabłkami przełóż do formy z ciastem, wyrównaj i przykryj pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.

Kisiel z jabłkami

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto zrobi się rumiane.

Ciasto z płatkami zytnimi

Kruche ciasto z jabłkami