Chleb pszenny z dynią

Chleb pszenny z dynią

Wczoraj był Światowy Dzień Chleba i z tej okazji upiekłam chleb pszenny z dynią. Piekłam go bardzo późno, aby był świeży i pachnący na śniadanie. Chciałam zrobić niespodziankę dzieciom, które bardzo lubią chleb z dynią, a zwłaszcza wyskubywać ją z chleba :) Na szczęście niespodzianka się udała. Chleb jemy z samym masłem, bo chcemy nacieszyć się jego smakiem i zapachem. Smacznego!

Chleb pszenny z dynią

Chleb pszenny z dynią

Składniki (forma 12×22 cm):

  • 550 g mąki pszennej (+/- 20 g mąki)
  • 7 g suchych drożdży instant (ok. 30 g drożdży świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 ml ciepłej wody (+/- 20 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • pestki dyni albo słonecznika

Chleb pszenny

Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj suche składniki (sól, cukier i drożdże) i wymieszaj. Następnie w mące zrób wgłębienie, dodaj olej i ciepłą wodę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. W razie potrzeby dolej trochę wody lub podsyp ciasto mąką – ciasto nie może kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dodaj pestki dyni (ilość według uznania) i ponownie zagnieć ciasto, uformuj bochenek chleba i przełóż do formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto wyrosło, następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i połóż na kratce, pozostaw go do ostygnięcia.

Chleb z dynią