Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt, a w tym przypadku biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia), to takie ciasto, które pasuje na każdą uroczystość, można go udekorować ulubionym kremem albo owocami i galaretką – warto zapamiętać składniki tego ciasta. Piekłam już biszkopt jasny, upiekłam też biszkopt orzechowy, więc czas najwyższy upiec biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia), a dla porównania niedługo będzie biszkopt kakaowy z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wyszedł lekki i puszysty. Na środku lekko wyrósł, ale po upieczeniu i odwróceniu go „do góry nogami” biszkopt wyrównał się. Gotowy biszkopt polecam przełożyć kremem czekoladowym albo orzechowym. Smacznego!

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt czekoladowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt (tortownica o średnicy 20-22 cm):

  • 4 jajka
  • 110 g drobnego cukru (1/2 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 20 g kakao (3 łyżki)

Biszkopt czekoladowy bez proszku

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Obie mąki przesiej razem z kakao. Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie dodając po dwie łyżki cukru. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do piany dodaj obie mąki wymieszane z kakao i bardzo delikatnie wymieszaj mikserem (na najwolniejszych obrotach), albo szpatułką, tak, aby masa jajeczna połączyła się z suchymi składnikami.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź, następnie (jeszcze letni) wyjmij z blaszki i połóż na talerzu (polecam położyć go do góry spodem).
Ostudzony biszkopt przetnij na trzy blaty.

Biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia