Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Mam babeczki marchewkowe, a miało być ciasto. To wszystko przez złośliwość rzeczy martwych – winna jest tortownica, a raczej jej spód, który się zawieruszył. Pomyślałam sobie, że płakać nie będę, to tylko blaszka, tym bardziej, że przy robieniu babeczek marchewkowych dzieci mają większą frajdę, przez co ja mam więcej sprzątania, ale to przecież sama przyjemność, zwłaszcza, gdy babeczki się udają i są smaczne, tak jak te. Babeczki można udekorować cukrem pudrem, czekoladą albo ulubionym kremem. Smacznego!

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Składniki (12 babeczek):

  • 250 g obranych marchewek
  • 170 g maki
  • 150 g cukru białego kryształ
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 160 g oleju (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Babeczki z marchewką

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, następnie wymieszaj, tak, aby mąka oblepiła marchewkę.
W misce utrzyj jajka z solą, następnie stopniowo dodawaj cukier kryształ i cukier trzcinowy. Na końcu dodaj olej i ponownie zmiksuj. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodaj do niej marchewkę z mąką i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjmij z blaszki i wystudź na kratce. Udekoruj czekoladą, kremem, albo oprósz cukrem pudrem.

Babeczki marchewkowe z przyprawą