Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Sezon na trwa, więc dziś w moim menu zupa kurkowa :) Mamy piękną, ciepłą jesień, a w lesie można spotkać smakowite grzyby – oczywiście polecam zbierać tylko te grzyby, które znacie i wiecie, że są w 100% jadalne. Dla mnie takimi grzybami są kurki, z których przygotowałam zupę kurkową. Już dawno nie jadłam tak smacznej zupy :) Smacznego!

Zupa kurkowa

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka
  • ok. 300 g kurek
  • ok. 5 ziemniaków
  • 50 g serka topionego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Zupa grzybowa

Przygotowanie:
Udka kurczaka umyj, zalej zimną wodą i zagotuj z odrobiną soli, listkami laurowymi i zielem angielskim (s z l   w trakcie gotowania zdejmuj szumowiny), następnie ugotowane udka wyjmij i oddziel mięso od kości.
W międzyczasie oczyść kurki, opłucz i zagotuj w lekko osolonej wodzie (wystarczy 5-10 minut). Następnie odcedź je.

Zupa

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, podsmaż ją na rozgrzanym maśle, następnie zagęść 1 łyżką mąki. Ziemniaki i marchewkę obierz, następnie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki, dodaj do wywaru razem z kurkami (wszystko powinno swobodnie pływać, jeśli jest za mało wywaru, dolej wodę), gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na końcu dodaj podsmażoną cebulkę, mięso i serek topiony, chwilę pogotuj, aż serek się rozpuści.

Przygotowanie zupy

Dopraw zupę do smaku, zdejmij z ognia. Podawaj gorącą z posiekaną natką pietruszki.

Zupa z kurkami

Zupa z kurkami i mięsem

  • Uwielbiam zupę grzybową a z kurkami to dopiero pyszność,zapraszam do siebie na kurczaka zapiekanego z kapustą.