Tarta z cukinią i kurczakiem

Smacznie i szybko? Tak, to jest możliwe. Samo przygotowanie tarty nie jest trudne, ani pracochłonne, składników też nie ma zbyt wiele. Jedyne, co może zmartwić, to to, że trzeba poczekać około 45 minut, aż tarta z cukinią i kurczakiem się upiecze. Polecam w tym czasie przygotować coś pysznego na deser :) Tarta jest delikatna i bardzo smaczna. Można ją zjeść na ciepło i na zimno, a gdy zostanie kawałek (w co wątpię), można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie. Polecam i smacznego!

Tarta z cukinią i kurczakiem

Składniki (blaszka o średnicy 26 cm):
Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej (1½ szklanki)
  • 150 g schłodzonego masła (¾ kostki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g piersi kurczaka (1 podwójna)
  • 1 cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem

Masa jajeczna:

  • 4 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • mozzarella

Tarta na kruchym spodzie

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, sól, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie zagnieć jednolite ciasto. Formę (tortownicę albo formę do tarty) posmaruj masłem, następnie przygotowane ciasto przełóż do blaszki i dokładni rozprowadzić ciasto na spodzie i bogach. Wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C.

Przygotowanie ciasta

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie blaszkę z ciastem wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.
Farsz: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, a następnie piecze, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w niewielkie paski. Podsmaż je na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki.
Masa jajeczna: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Masa jajeczna

Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, posyp posiekana czerwona cebulą i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z mozzarellą.

Przygotowanie tarty

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu całość możesz posypać drobno posiekana bazylią.

Tarta z cukinią

Tarta z kurczakiem



Komentarze do wpisu: “Tarta z cukinią i kurczakiem

  1. Właśnie zajadam się tą tartą. Pyszności. Dodaję przepis do ulubionych. Aha, mąkę pszenna wymieszalam pół na pół z mąką pełnoziarnista. Wyszło pyszne i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>