Pavlova z granatem

Pavlova z granatem

Dziś również słodko i to nawet bardzo. Nic na to nie poradzę, że bardzo lubię bezy :) Jeśli macie w lodówce białka i nie wiecie, co z nich przygotować, ten przepis rozwiąże Wasz problem. Pavlova z granatem jest idealna na przywitanie gości, ale również do zwykłej popołudniowej kawki. Smacznego!

Pavlova z granatem

Składniki:
Beza:

  • 4 białek (ok. 120 g)
  • 250 g cukru kryształ
  • 1 łyżki gorzkiego kakao w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (można ominąć)
  • 1 granat (czerwone nasiona)

 

Czekoladowa Pavlova z granatem

Przygotowanie:
Beza: Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blasze umieść papier do pieczenia i narysuj duże koła o średnicy około 24 cm.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao w proszku i delikatnie wymieszaj łyżką, tak, aby powstały smugi.

Przygotowanie bezy

Pianę przełóż na przygotowany okrąg, wstaw do piekarnika na środkową półkę, temperaturę zmniejsz do 120°C. Piecz przez 90 minut, następnie wyłączyć piekarnik. Bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie ubitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone i dosłodź cukrem pudrem (nie jest to konieczne, ponieważ beza jest wystarczająco słodka).
Wysuszoną bezę na paterę, posmaruj kremu. Na kremie posyp czerwonymi nasionami granatu. Udekoruj liskami świeżej mięty.

Pavlova

Pavlova z kakao i z granatem

  • mmmm ale apetyczne. aż powiało wiosną :)

  • Mniam, przepyszna. Uwielbiam bezy pod każdą postacią. A Pavlova to mistrzostwo :)

  • jaka ona piękna! chyba się odważę i zrobię :)

  • Pysznie wygląda, jak na wytwornym przyjęciu :)

  • Pink Hungry, dziękuję za miłe słowa :)
    MałaGosia, ja również uwielbiam bezy, jak ich nie lubić? :)
    Magda, koniecznie musisz upiec :)
    Marta, dziękuję :)

  • Wygląda obłędnie. Istna królowa deserów!

  • Magdalicja, dziękuję :)