Makaron z brokułem

Szybki, smaczny i zdrowy obiad w jednym? Oczywiście, że się da. Muszę dodać, że mam to szczęście, że moje dzieci lubią zielone warzywa, nie straszny im groszek, brokuł czy szpinak. Przepis na makaron z brokułem przygotowywałam już wielokrotnie i za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Jeśli lubicie takie proste dania z makaronem, to mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie :) Smacznego!

Makaron z brokułem

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 mały brokuł
  • 2-3 ząbi czosnku
  • 1/4 szklanki tartego sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Makaron z serem cheddar

Przygotowanie:
W dwóch garnkach (dużym i średnim) zagotuj osoloną wodę. Do dużego garnka wsyp makaron, wlej jedną łyżkę oliwy i gotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu (najlepszy jest al dente), następnie makaron odsącz – pamiętaj, aby zachować jedną szklankę wody po gotującym się makaronie. Do średniego garnka wrzuć brokuł podzielony na różyczki (powinien być al dente).
W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i podsmażaj go na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, dodaj ugotowany i odsączony makaron, dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser, sól i świeżo mielony czarny pieprz (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszaj.

Makaron i brokuł

Na końcu dodaj ugotowany brokuł, podzielony na małe różyczki. Do makaronu dodaj około 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie i wszystko razem wymieszaj. Gdy danie jest zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę wody.
Podawaj w miseczkach, posypane odrobiną tartego sera.

Makaron z brokułami