Kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Upiekłam ciasto ze śliwkami i kruszonką – jednak pieczenie w nocy ma swoje plusy. Jest błoga cisza i nikt nie chce absolutnie nic z szafki, przy której akurat stoję :) Przy tak sprzyjających warunkach powstało ciasto ze śliwkami i kruszonką. A wszystko zaczęło się od talerzyka, który wczoraj kupiłam, gdy tylko go zobaczyłam, od razu wiedziałam, że pierwsze ciasto, jakie na nim podam, będzie właśnie ze śliwkami. Polecam te kruche i smaczne ciasto. Smacznego!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 200 g maki
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200-300 g śliwek bez pestek (lub innych ulubionych owoców)
  • ok. 20 g cukru perlistego
  • cynamon

Ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy), dodaj żółtko i miękkie masło. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rozcierając palcami. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż 2/3 ciasta do formy i lekko dociśnij palcami. Na wierzchu ułóż wydrylowane śliwki. Posyp cukrem perlistym, i pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.
Ciasto piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu i pokrojeniu na kawałki, ciasto oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami

8 komentarzy

  1. Wygląda pysznie! Też ostatnio piekłam ciasto śliwkowe, ale na orkiszowym, półkruchym spodzie. Też polecam :)

  2. Wygląda pysznie! Też ostatnio piekłam ciasto śliwkowe, ale na orkiszowym, półkruchym spodzie. Też polecam :)

  3. Nawyczucie, na orkiszowym jeszcze nie piekłam, muszę to nadrobić. Dziękuje za podpowiedź :)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Nawyczucie, na orkiszowym jeszcze nie piekłam, muszę to nadrobić. Dziękuje za podpowiedź :)

  5. Zachęcona smakowitymi zdjęciami postanowiłam zrobić to ciasto. Niestety, coś mi nie wyszło. Czy składniki są dobrze podane? Może powinien być jeszcze proszek do pieczenia albo jajko w całości a nie tylko żółtko? Czy dodanie margaryny zamiast masła mogło spowodować, że wyszedł mi twardy, niewyrośnięty placek?

  6. Zachęcona smakowitymi zdjęciami postanowiłam zrobić to ciasto. Niestety, coś mi nie wyszło. Czy składniki są dobrze podane? Może powinien być jeszcze proszek do pieczenia albo jajko w całości a nie tylko żółtko? Czy dodanie margaryny zamiast masła mogło spowodować, że wyszedł mi twardy, niewyrośnięty placek?

  7. przepis jest do bani!!! Ciasta wychodzi zdecydowanie za mało, dodatkowo jest zbyt ziemiste, nie łączy się. Ja bym dodała dodatkowo trochę śmietanki, by ciasto się ze sobą połączyło.

  8. przepis jest do bani!!! Ciasta wychodzi zdecydowanie za mało, dodatkowo jest zbyt ziemiste, nie łączy się. Ja bym dodała dodatkowo trochę śmietanki, by ciasto się ze sobą połączyło.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*