Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

Przepis na biszkopt biały znam na pamięć, teraz czas zapamiętać składniki na biszkopt orzechowy, który od dziś, jest moim ulubionym :) Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, mimo to wyszedł lekki, puszysty. Biszkopt nie kruszy się i można pokroić go na trzy, a nawet cztery równe blaty. Polecam ten przepis na różne okazje, zwłaszcza na torty urodzinowe i świąteczne. Smacznego!

Biszkopt orzechowy

Składniki (tortownica o średnicy 20-22 cm):

  • 120 g zmielonych orzechów lasowych
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)
  • 40 g kaszy manny (4 łyżki)

Biszkopt z orzechami

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, tak, aby były pod ręką. Temperaturę w piekarniku ustaw na 170°C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce zmieszaj zmielone orzechy razem z kaszą manną i maka ziemniaczaną. Do jednej miski przełóż białka i zmiksuj je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i zmiksuj na jasnożółtą masę.

Przygotowanie biszkoptu

Następnie do masy z żółtek dodaj mieszankę orzechową i delikatnie połącz. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawaj po jednej łyżce do ubitych białek i mieszaj delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Biszkopt

Biszkopt piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostaw w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjmij delikatnie biszkopt i pokrój na kilka blatów.

Biszkopt z orzechami laskowymi