Racuszki z twarogiem

Racuszki z twarogiem

Racuszki z twarogiem są dla małych i dużych dzieci. Pachną tak pięknie, że w trakcie ich smażenia ustawia się kolejka po dokładkę. Racuszki polecam na przekąskę w porze drugiego śniadania, albo na podwieczorek. Smacznego!

Racuszki z twarogiem

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 120 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder i owoce do dekoracji

Racuchy z twarogiem

Przygotowanie:
Żółtka dokładnie wymieszaj razem z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na końcu ubij pianę ze szczyptą soli. Pianę przełóż do masy i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie racuchów

Racuszki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe racuszki podawaj ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami (konfiturą).

Racuszki twarogowe

  • Dominika

    Super łatwy przepis. Jak tylko wrócę do domu to zrobię je :)

  • Doskonały przepis, dla dużych i dla małych.

  • anula

    Przepyszne !

  • Iwona

    przepis rewelacyjny, a racuszki bardzo pyszne. moja mama już od dłuższego czasu nie pamiętała o nich, więc postanowiłam sama zrobić. ;)

  • Dziękuję Wam za miłe słowa :)

  • Iza

    Przed chwilą zrobiłam racuszki :) Są przepyszne :)

  • Dorota Kulakevich Woźniak

    Czesc.Racuszki robie 2razy w tygodniu od dluzszego czasu,nikomu sie jeszcze nie przyjadly. A co najważniejsze nie musze domownikow wolac na sniadanie bo sami przychodza… ;) uwielbiamy

  • Najsmaczniejsze

    Dziękuję :) W ostatnim czasie, te placuszki smażę najczęściej. Pozdrawiam.

  • Najsmaczniejsze

    Moje też były dość gęste. Ale dobrze, że o tym piszesz. Ja zawsze mam w pobliżu mąkę i mleko, aby troszkę zagęścić albo rozrzedzić ciasto :)

  • Aga

    Pyszne:) moja dwuletnia córeczka nawet zjadła