Racuszki z twarogiem

Racuszki z twarogiem

Racuszki z twarogiem są dla małych i dużych dzieci. Pachną tak pięknie, że w trakcie ich smażenia ustawia się kolejka po dokładkę. Racuszki polecam na przekąskę w porze drugiego śniadania, albo na podwieczorek. Smacznego!

Racuszki z twarogiem

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 120 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder i owoce do dekoracji

Racuchy z twarogiem

Przygotowanie:
Żółtka dokładnie wymieszaj razem z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na końcu ubij pianę ze szczyptą soli. Pianę przełóż do masy i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie racuchów

Racuszki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe racuszki podawaj ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami (konfiturą).

Racuszki twarogowe