Piersi z kurczaka faszerowane kurkami

Piersi z kurczaka faszerowane kurkami

Sezon na kurki trwa i chociaż bardzo je lubię, to mam nadzieję, że już niedługo do koszyka wpadną też inne ciekawe i smaczne grzyby. Jeżeli w swoich zborach macie tak samo dużo pięknych, pomarańczowych grzybów jak ja, to polecam Wam przepis na piersi z kurczaka faszerowane kurkami. Pierś kurczaka można faszerować dowolnymi grzybami, jednak ja polecam kurki ze względu na ich piękny słoneczny kolor. Smacznego!

Piersi z kurczaka faszerowane kurkami

Piersi z kurczaka faszerowane kurkami

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 300 g kurek (obranych i obgotowanych)
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 20 g masła (1 duża łyżka)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek
  • bulion (około 3/4 szklanki)
  • wykałaczki do spięcia kieszonek

Piersi drobiowe faszerowane kurkami

Przygotowanie:
Podgotowane kurki dokładnie odsączyć. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulkę, następnie dodaj kurki i wszystko razem podsmażaj przez około 10 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie odstaw do ostygnięcia. Zimne kurki wymieszaj ze startym żółtym serem. Piersi kurczaka opłucz, osusz i oczyść z błonek. Następnie natnij kurczaka w połowie tworząc kieszonkę, uważając, aby nie przeciąć piersi kurczaka na pół (ważne jest, aby otwór był mały, a kieszonka duża).

Przygotowanie drobiowych kieszonek

Czosnek obierz i pokrój drobno w kosteczkę, następnie natrzyj nim kieszonki. Przygotowanym farszem delikatnie nadziewaj piersi kurczaka, otwór dokładnie zepnij wykałaczką (jeśli otwór jest większy, będziesz potrzebować więcej wykałaczek).
Piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanej patelni, następnie wlej bulion (około 3/4 szklanki) i duś pod przykryciem, do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Piersi kurczaka z kurkami